ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ підніме облікову ставку з 14% до 19,5%

Влада вирішила підвищити вартість позикових ресурсів для боротьби з інфляцією.

НБУ підніме облікову ставку з 14% до 19,5%
Фото: Макс Левин

Національний банк одночасно з відмовою від щоденних валютних аукціонів та індикативного курсу гривні вирішив підвищити облікову ставку з 14% до 19,5%. На такому високому рівні вона не була вже більш ніж 13 років.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

"З метою забезпечення прогнозованого та контрольованого розвитку ринкової ситуації Національний банк буде застосовувати більш жорстку грошово-кредитну політику. Зокрема, прийнято рішення підвищити з 6 лютого 2015 року облікової ставки з 14,0% до 19,5% річних і відповідно коректувати ставки на активні і пасивні операції Національного банку. Основною причиною такого рішення є посилення інфляційних ризиків, які будуть залишатися високими в найближчій перспективі, відображаючи насамперед значний рівень невизначеності щодо подальшого розвитку подій на сході України", - йдеться в повідомленні.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк установлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед процентних ставок Національного банку України і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram