ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія відмовила Україні в реструктуризації "кредиту Януковича"

Сілуанов чекає повернення 3 млрд доларів у грудні

Росія відмовила Україні в реструктуризації "кредиту Януковича"
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Росія відмовила Україні у реструктуризації єврооблігацій на 3 млрд доларів, проданих у грудні 2013 року за президента Віктора Януковича.

Про це заявив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, пише "Интерфакс".

"Україна звернулася з проханням про реструктуризацію боргу. У мене були переговори з моїм українським колегою. Повернення наших ресурсів, вкладених колись в облігації іншої країни, дуже важливе, тому ми не готові йти на відтермінування та оплату частками", - сказав він.

При цьому Сілуанов підкреслив, що Росія має право вимагати дострокове пред'явлення до стягнення боргу у зв'язку з перевищенням рівня держборгу України показника у 60% ВВП. "Поки цим не користуємося. З іншого боку, ми розраховуємо і чекаємо погашення зобов'язань, які Україна нам винна буде в грудні", - додав він.

Кошти, які мають надійти у грудні від України на рахунок погашення цього боргу, враховані в бюджеті РФ, сказав російський міністр. "Ми зараз не в тій ситуації знаходимося, коли могли б легко розлучатися із зобов'язаннями перед нами", - сказав Сілуанов, хоча тільки у грудні РФ списала Узбекистану понад 860 млн доларів.

Нагадаємо, що на думку головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Бєлан, Україні доведеться повертати Росії $3 млрд, незважаючи на анексію Криму і війну на сході України. "Вся проблема в тому, що $3 млрд, які ми отримали від Росії, оформлені як єврооблігації. Тому всі операції з ними регулюються англійським правом. І якщо просто не заплатити, то Україна вважається банкрутом за цими правилами, це призведе до дуже великих проблем із залученням коштів у майбутньому", - сказала Бєлан в інтерв'ю LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram