ГоловнаЕкономікаФінанси

Без термінових реформ гривня ослабне ще більше, - ICU

Позачергове засідання парламенту 2 березня - хороший знак для стабільності нацвалюти

Без термінових реформ гривня ослабне ще більше, - ICU
Александр Вальчишен
Фото: business.ua

Досвід криз в інших країнах показує, що сьогоднішній рівень падіння гривні - далеко не межа. Про це йдеться у звіті інвесткомпанії ICU, частку в якій до призначення в НБУ мала Валерія Гонтарєва (посилання на звіт в pdf на англійською мовою).

"Недавнє ослаблення (номінального курсу до реального торгово-зваженого індексу) гривні на 50-60% за рік схоже на падіння турецької валюти в січні 1995 року, венесуельської (вересень 1996), румунської (березень 1997) та мексиканської (1995)", - пише аналітик ICU Олександр Вальчишен.

Рівні падіння національних валют у різних країнах (натисніть на зображення, щоб відкрити його в кращій якості)

Історія знає і серйозніші падіння національних валют нижче від своїх реальних торгово-зважених індексів. Так, у Болгарії в 1997 році валюта впала на 96%, в Бразилії в 1995 році - на 84%, в Індонезії - на 80%.

У 1998 році в Росії рубль впав на 75% у пік кризи. Падіння рубля РФ потягло вниз і білоруську валюту на 75% в 1999 році. У 2002 році в Аргентині валюта впала на 72%.

Водночас були і кращі приклади, які показали падіння на 30-45%. Казахстан в 2000-му році, Південна Корея і Таїланд в 1990-х роках.

"Переважна частина країн, які мають свої власні валюти (не пов'язані з членством у валютних союзах), вміло керують своєю макроекономічною політикою, щоб уникнути коливань національної валюти щодо свого реального торгово-зваженого значення більш ніж на 30% (вгору або вниз). Канада і Чилі - ось два такі приклади", - пише Вальчишен. За його словами, розумна межа для таких відхилень - ближче до 20% реального розрахункового курсу.

Динаміка валютних курсів до і після кризи в різних країнах (натиснути, щоб розглянути зображення уважно)

Як видно на графіку, слідом за піком кризи, як правило, настає період стабілізації курсу валюти. Тим не менш, бувають і винятки. Валюта Туреччини слабшала дедалі більше, хоча і все більш повільними темпами, навіть після піку кризи. Історія показує, пише Вальчишен, що курс гривні буде тестувати нові мінімуми, якщо політики не будуть вживати широкомасштабні фіскальні та монетарні заходи.

"Рішення перенести дату розгляду парламентом законів, необхідних для отримання кредиту МВФ, з 3 на 2 березня - такий [позитивний] знак", - додає аналітик. Серед необхідних заходів - зростання тарифів на комунальні послуги, вирішення банківської кризи.

Нагадаємо, колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник пояснив причини падіння гривні в своїй статті для LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram