ГоловнаЕкономікаФінанси

Парламент посилив відповідальність власників банків

За навмисне банкрутство банку можна буде потрапити у в'язницю

Парламент посилив відповідальність власників банків
Фото: www.proza.ru

Верховна Рада посилила відповідальність власників банків, внісши до законодавства поняття про осіб, пов'язаних з банком.

За відповідний законопроект №2085 сьогодні проголосували 260 народних депутатів.

Пов'язаними з банком особами вважаються особи, які його контролюють або володіють істотною часткою (прямо або опосередковано), керівники банку та служби внутрішнього аудиту банків, учасники однієї банківської групи, а також компанії, підконтрольні зазначеним вище особам.

Банк зобов'язаний подавати перелік пов'язаних осіб у Національний банк. При цьому НБУ може сам визначати пов'язаних осіб, залишаючи банку 15 робочих днів на те, щоб довести протилежне (також рішення може бути оскаржене в установленому законом порядку).

"Надання недостовірної (неповної) звітності, в тому числі приховування операцій з пов'язаними з банком особами, позбавляє Національний банк України можливості оперативно реагувати на кризові процеси в діяльності банку, що в свою чергу призводить до зниження ефективності банківського нагляду і втрат банку. При цьому вкладники та інші кредитори банку опиняються в ситуації, коли їх права порушуються в результаті здійснення керівниками банку ризикованих операцій з пов'язаними з банком особами. Більш того, ризикові операції в переважній більшості випадків проводяться опосередковано, а отже відстежити схему шахрайства через розгалужене коло можливих її учасників заздалегідь неможливо", - сказано в пояснювальній записці.

Законопроект посилює відповідальність за подачу неповної звітності зі 100-1 000 неоподатковуваних мінімумів до 2000-5000 (34-85 тис. гривень). Якщо банк визнають неплатоспроможним, то сума штрафу для пов'язаних з банком осіб становитиме 5000-10000 неоподатковуваних мінімумів (85-170 тис. гривень).

Навмисне доведення банку до неплатоспроможності буде каратися обмеженням волі на термін від 1 до 5 років або позбавленням волі на той самий термін разом зі штрафом у розмірі 85-170 тис. гривень.

Також вводиться вимога публікувати власників банку з часткою не менш як 2% (раніше - не менш як 10%). Якщо акціонер буде дробити свою частку і далі, то НБУ може визнати структуру власності банку непрозорою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram