ГоловнаЕкономікаФінанси

Для реструктуризації валютних кредитів юросіб необхідна підтримка НБУ, - експерт

Для реструктуризації валютних кредитів юросіб необхідна підтримка НБУ, - експерт
Фото: Макс Левин

Реструктуризацію валютних кредитів юридичних осіб буде важко здійснити без підтримки Національного банку України (НБУ), вважає екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

"НБУ має запропонувати всім банкам, які видали довгострокові валютні кредити юридичним особам, спеціальну довгострокову програму рефінансування строком на п'ять років, яка дала б можливість банкам пролонгувати термін погашення кредитів на п'ять років і дозволила б зменшити ставку за цими пролонгованими кредитами до 1%", - цитує Савченка "Інтерфакс-Україна".

За оцінкою Савченка, такими умовами реструктуризації повинні мати можливість скористатися як великі, так і малі підприємства. "Не можна ставити питання про реструктуризацію валютної заборгованості тільки великих промпідприємств. А що робити з малим і середнім бізнесом, із сільським господарством? Мова має йти про реструктуризацію всіх валютних кредитів юридичним особам, виданих до початку різкої девальвації гривні", - запевняє експерт.

На думку експерта, без комплексного підходу розв'язати проблему реструктуризації валютних кредитів для юридичних осіб не вдасться. "Без такої програми майже всі валютні позичальники збанкрутують, а разом з ними збанкрутують і банки. Мінуси цієї програми - ризики девальвації гривні та інфляція. Але інших шляхів вирішення немає", - резюмує Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram