ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄЦБ розпочав програму кількісного пом'якшення

Європейці увіллють в економіку трильйон нових євро

Європейський центральний банк почав програму кількісного пом'якшення.

Як сказано у твіттері ЄЦБ, разом із центробанками єврозони він розпочав викуповувати облігації для наповнення банків живими грошима.

За логікою ЄЦБ, так банки отримають кошти для кредитування бізнесу і приватних осіб, що активізує економіку, знизить безробіття, підвищить споживчий попит і - головне завдання програми - поверне інфляцію до здорового для економіки темпу у 2% річних (замість дефляції на 0,2%, як зараз).

Спікер німецького Бундесбанку підтвердив AFP, що вони вранці вийшли на ринок. Однак подробиць угод, їхнього обсягу поки що не розкривають.

Раніше повідомляли, що ЄЦБ буде викуповувати папери на суму до 60 млрд євро на місяць. Програма діятиме до вересня 2016 року, тобто в європейську економіку за півтора року увіллють понад трильйон євро грошових коштів.

Кількісне пом'якшення - це інструмент монетарної політики, в рамках якого центробанк викуповує в банків бонди, вливаючи у фінансову систему певний обсяг коштів, і знижує процентні ставки, роблячи кредити для компаній дешевшими. По суті, це збільшення ліквідності економіки ("друкування грошей") для стимуляції економічного зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram