ГоловнаЕкономікаФінанси

Великі вкладники VAB готові внести 2 млрд грн для порятунку банку

Клієнти установи створили "Фонд порятунку великих вкладників"

Великі вкладники VAB готові внести 2 млрд грн для порятунку банку
Фото: truth-about-bahmatuk.com

Група великих вкладників VAB Банку створила громадську організацію "Фонд порятунку великих вкладників", яка готується через суд оскаржити оголошену НБУ ліквідацію банку. Про це на прес-конференції у Києві розповів голова ініціативної групи великих вкладників VAB Банку Валерій Міщенко, пишуть "Українські новини".

"Ми готові стати інвестором цього банку, у нас вже є там на рахунках 3 млрд. грн. депозитів, і ми готові внести ще 2 млрд. грн. (1 млрд. грн. для ФГВ і 1 млрд. грн. - на докапіталізацію банку) і провести низку заходів з оздоровлення цього банку, його докапіталізації, перетворити наші депозити в акції цього банку. Але Фонд гарантування вкладів фізосіб і НБУ не йдуть на це - їм потрібно "розпиляти" 18 млрд. грн. активів банку, які вони вже перетворили у 5 млрд. грн.", - каже Міщенко.

На його думку, законодавство про систему гарантування вкладів бачить лише один спосіб виведення проблемних банків з ринку - шляхом їхньої ліквідації, продажу активів і передачі отриманих від реалізації коштів у Фонд гарантування.

"Банки, які виводяться з ринку, - це в цілому 200 млрд. грн. І ми зі своєю пропозицією порятунку VAB Банку, як "кістка в горлі". Адже у нас 13 тис. великих вкладників. І ми створили "Фонд порятунку великих вкладників", створюємо великий громадський рух. Наша організація направила ще 6 березня Фонду гарантування пропозицію великих вкладників про внесення інвестицій у банк, про оздоровлення банку, але відповіді немає. Жоден інвестор, який запропонував Фонду гарантування викупити банк, не отримав відповіді від Фонду", - зазначив Міщенко.

Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко впевнений - процес недовіри до банківської системи призводить до відтоку коштів навіть із хороших банків і до погіршення їхнього фінансового здоров'я, і цей процес треба зупинити. "Сьогодні банківська система ресурсів від населення не чекає, а чекає від НБУ, а кого кредитувати? Кредитувати нікого. І виходить, що не банки зрослися з економікою, а банківська система "присмокталася" до Нацбанку - отримує рефінансування і працює за його кошти на спекулятивних операціях на валютному ринку. Необхідно цю шизофренію, яка проводиться Нацбанком, припинити", - вважає Яременко.

На його думку, нинішня позиція НБУ щодо проблемних банків призводить до ще більшого погіршення стану економіки, недоотримання податків, а в результаті - до ризику невиконання Україною зовнішніх зобов'язань.

"Без зміни монетарної політики поліпшення в банківській системі ми не побачимо. НБУ переслідує хибну мету - випікаючи банкрутства банків, він сподівається, що в інших, живих банках зосередяться кошти всіх клієнтів. Але ніхто не переведе нікуди свої кошти - в силу недовіри до наступного банку, та й технічно з проблемного банку вивести нічого неможливо. Цей примітивний підхід у монетарній політиці простежується і стосовно неплатоспроможних банків. Ініціатива вкладників - це дуже складна робота, але вона може дати плоди, цей приклад дозволить розкрити недоліки, проблеми, порушення процедур банкрутства банків", - зазначив Яременко.

Директор юридичної компанії "Мінк і партнери" Тетяна Вербина, що представляє інтереси великих вкладників VAB Банку, повідомила, що, згідно з законодавством, великі вкладники можуть розраховувати на 200 тис. грн. та отримання інших своїх грошей у четверту чергу під час проведення процедури ліквідації банку. "Але, як ми всі знаємо, до четвертої черги виплати ніколи не доходять. Ми запропонували написати листа до НБУ і Фонд гарантування з проханням почути пропозицію створення перехідного банку та інвестування великими вкладниками коштів у такий банк. Нам не тільки не дали відповіді, але ми навіть не змогли записатися на прийом до керівників Фонду гарантування і НБУ", - розповіла Вербина.

За її словами, зараз триває створення "Фонду порятунку великих вкладників", куди входитимуть вкладники не тільки VAB Банку, а й інших банків - "Форум", Дельта Банку. "Ми ініціюємо внесення змін до законодавства, оскільки необхідна схема реалізації прав великих вкладників з метою захисту їхніх інтересів, їхнього допуску до процедури ліквідації банку", - зазначила Вербина.

За словами Міщенка, великі вкладники VAB Банку мають намір перешкоджати ліквідації банку. "Наше завдання - не допустити ліквідації. До нас цей шлях ніхто не проходив, ми будемо намагатися залучити і керівництво, і акціонерів банку до відповідальності - активи у них залишилися, порушення точно були - перевищено ліміти видачі кредитів причетним особам", - розповів Міщенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram