ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ включить у чорний список один із банків з російським капіталом

Установа спробувала приховати своїх бенефіціарів.

НБУ включить у чорний список один із банків з російським капіталом
Фото: EPA/UPG

Національний банк включить у чорний список один із банків з російським капіталом за спробу приховати своїх бенефіціарів.

Про це повідомив директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку Леонід Антоненко у своєму фейсбуку.

За його словами, минулого тижня дочірній банк однієї з російських банківських груп відправив НБУ повідомлення про те, що він проданий "футбольній команді, яка налічує 11 членів". Антоненко наголосив, що зроблено це було після того, як НБУ завернув пакет документів заявникові, який хотів купити частку в цьому банку, з проханням доопрацювати і розкрити бенефіціарних власників.

"Фінт із футбольною командою стався на тлі активної роз'яснювальної роботи Нацбанку про те, регулятор має намір покласти край цій ганебній практиці, в якій правила написано лише законослухняним західним банківським групам і необов'язково виконувати хитромудрим місцевим підприємцям", - написав Антоненко.

За його словами, НБУ має намір жорстко відреагувати на таке ставлення. Покупці банку будуть оштрафовані на 10% від номінальної вартості куплених ними акцій і позбавлені права голосу. "Банк буде включено в наш чорний список, і йому буде надано режим найменшого сприяння в усіх його взаєминах із регулятором", - також повідомив Антоненко.

Нагадаємо, що російський капітал прямо чи непрямо контролює такі банки в Україні, як "Альфа-банк", БМ-Банк, ВТБ Банк, Промінвестбанк, Сбербанк России, VS Bank, банк "Траст", Енергобанк, Forward Bank (екс-"Русский стандарт").

Останній з них зараз під контролем росіянина Рустама Таріко, але повідомляв про планований продаж європейським і американським інвесторам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram