ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: Порошенко ветує закон про конвертацію кредитів

Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який суперечить програмі МВФ

НБУ: Порошенко ветує закон про конвертацію кредитів
Фото: Макс Левин

Національний банк заявив, що президент Петро Порошенко ветує закон про конвертацію валютних кредитів у гривню, навіть якщо його ухвалить Верховна Рада, тому що така вимога Міжнародного валютного фонду.

Вона міститься у підпункті C пункту 19 нової програми кредитування МВФ, повідомила прес-служба НБУ з посиланням на першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука.

"Держава і Національний банк України не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо ухвалять закон, що передбачає примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент України застосує право вето до цього закону", - йдеться у програмі.

Писарук підкреслив, що Нацбанк не проти реструктуризації, але вважає, що це питання виключно позичальника та його банку.

"Ми за вирішення цих проблем виключно на добровільних засадах. Так, як це, наприклад, передбачено меморандумом про врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, запропонованим банками - найбільшими іпотекоутримувачами. Тим паче, що ґрунт для його практичної реалізації вже з'явився. Йдеться про ухвалені Верховною Радою України зміни до Податкового кодексу. Вони звільняють від оподаткування доходи фізичної особи-позичальника, які виникають після вибачення кредитором частини боргу. Ми неодноразово підкреслювали необхідність цих змін, адже вони сприятимуть вирішенню проблем валютних позичальників", - заявив Писарук.

Нагадаємо, що 9 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, який зобов'язує банки конвертувати валютні споживчі кредити за офіційним курсом гривні на дату укладення угоди.

Відповідно до банківського меморандуму, кредити переводитимуться у гривню за курсом на день реструктуризації, але з пробаченням частини різниці між ним і договірним курсом: 50% для "соціального" житла (загальна площа - до 60 квадратів для квартир і 120 квадратів для будинків) та 25% для решти кредитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram