ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко запропонував посилити незалежність Нацбанку

НБУ скоротить відрахування в бюджет і перестане подавати Кабміну прогноз курсу

Порошенко запропонував посилити незалежність Нацбанку
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект реформи Нацбанку України, один із пунктів якого передбачає скасування необхідності повідомляти уряд про прогноз курсу іноземної валюти. Аналіз відповідних законопроектів №2742 і №2743 зробило видання "Фінмайдан".

Запропоновані правки узгоджені з Міжнародним валютним фондом і покликані зробити НБУ більш незалежним органом в ухваленні фінансових рішень.

Також пропонується скасувати одноосібну відповідальність глави НБУ перед Верховною Радою і президентом, що означає перехід до колективної відповідальності НБУ за ухвалені рішення. При цьому правління Нацбанку скоротиться з нинішніх вісьмох членів до шістьох - глави і п'ятьох заступників.

Важлива поправка - посилення фінансової незалежності НБУ. Він перераховуватиме до держбюджету частину свого прибутку тільки після формування резервів, які повинні сягати 10% його зобов'язань. Зараз НБУ перераховує 50% свого прибутку до держбюджету, а решту - в резерви. "Останнім часом склалася негативна практика, коли з року в рік встановлюється обов'язок Нацбанку перераховувати до держбюджету певну суму коштів, які ще не отримані, а тільки передбачені в кошторисі доходів і витрат", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту. Стаття 15 закону про бюджет на 2015 рік визначає, що Нацбанк має перерахувати не пізніше ніж 11 травня в бюджет щонайменше 60,5 млрд грн.

Ще одна суттєва зміна - це пріоритет цінової стабільності в країні над інтересами вкладників. За новими правилами НБУ підтримуватиме банки, у тому числі рефінансуванням, тільки якщо це не спровокує інфляцію. Раніше акценти були зміщені на вкладників, інтереси яких вважалися важливішими, ніж інших громадян.

Нагадаємо, що Нацбанк України очолює Валерія Гонтарева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram