ГоловнаЕкономікаФінанси

Єврокомісія прокоментувала український закон про мораторій на виплату боргів

Закон не зачіпає повернення кредитів Євросоюзу

Єврокомісія прокоментувала український закон про мораторій на виплату боргів

Європейська комісія утрималася від критики ухваленого Верховною Радою закону, який надає Кабміну право вводити мораторій на виплати за своїми зовнішніми боргами.

"Що стосується закону про мораторій на виплату боргів, це питання між Україною та держателями її боргів. Єврокомісію не залучено", - сказав брюссельському виданню "ЄС-плюс" представник комісії.

Він зазначив, що Європейська комісія сподівається на конструктивну дискусію між Україною та її кредиторами.

"Ми знаємо, що Україна веде переговори з власниками її міжнародних бондів, зокрема тих, виплати за якими настають під час періоду дії програми МВФ - 2015-2018 роки. ЄС не має жодних українських суверенних бондів, повернення наших кредитів у рамках макрофінансової допомоги не передбачено в період з 2015 по 2018 роки, таким чином, участь представників ЄС у консультаціях України з утримувачами боргів не розглядається", - зазначив чиновник Єврокомісії.

Нагадаємо, 19 травня український парламент ухвалив закон, що дозволяє Кабінету Міністрів право за необхідності оголошувати мораторій на виплату зовнішніх боргів. Експерти розцінюють такий захід як інструмент тиску на кредиторів, які відмовляються йти на поступки Україні і списувати частину боргу.

Міністр фінансів США Джейкоб Лью, коментуючи ухвалення закону, став на бік України, зазначивши, що власники державного боргу України мають піти на жертви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram