ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк "Надра" з 2009 року був на подушці штучного дихання, - голова ФГВФО

Ворушилін розповів, чому луснув один із найбільших банків України

Банк "Надра" з 2009 року був на подушці штучного дихання, - голова ФГВФО
Константин Ворушилин
Фото: infoline.ua

Банк "Надра" довели до стану банкрутства ще у 2008 році.

Про це заявив на прес-конференції директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Костянтин Ворушилін, коли розповідав про причини проблем у банку "Надра".

"Те, що там дуже багато непорядності з боку колишніх акціонерів, - це 100%", - зазначив глава ФГВФО.

"Ми створили в банку "Надра" групу, яка вивчає ці проблеми. Моя думка, що банк "Надра", починаючи з 2009 року, був на подушці штучного дихання, так би мовити, був неживим, і рятувати його в принципі не треба було", - додав Ворушилін.

За словами директора-розпорядника ФГВФО, проблемою фінустанови є відсутність застав з рефінансування, отриманого банком "Надра" за попереднього керівництва і власників банку, зокрема Ігоря Гіленка і братів Сегаль. "Ми зараз виплатимо понад 3,5 млрд грн вкладникам банку. Цю суму мали забезпечити активи, які надавали свого часу як заставу Гіленко і брати Сегаль. Тому ми зараз інтенсивно цим займаємося і піднімаємо всі документи, які є на балансі, для того, щоб якось дістатися до цих активів, щоб із цих активів отримати хоч якісь гроші і компенсувати ті кошти, які ми виплатимо вкладникам", - підкреслив Ворушилін.

"Минуло вже 5-6 років, треба піднімати дуже великий пласт. Були формальні видачі кредитних коштів, ніби правильно все оформлено, але застави як такої там немає. Просто вкрадені активи. Тут ще не оране поле діяльності як для нас (ФГВФО), так і для прокуратури. Без їхньої допомоги ми не доберемося до цих панів, які погріли руки дуже добре", - заявив він.

Щодо рефінансування, отриманого банком "Надра", коли його власником був уже Дмитро Фірташ, Костянтин Ворушилін повідомив: "Рефінанс, який брали нові акціонери, - з нього застави усі на місці. Їх із лишком вистачає, щоб перекрити ті запозичення, які робилися. Усі ці заставні активи підуть на погашення рефінансування НБУ".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава правління банку "Надра" Ігор Гіленко перебуває у розшуку у зв'язку з фінансовими зловживаннями. Зокрема, Гіленка підозрюють в організації заволодіння 6,4 млрд грн рефінансування, виділеного банку "Надра" у 2008 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram