ГоловнаЕкономікаФінанси

Кредитори передбачили Україні закриття доступу до фінансових ринків

Власники євробондів знову виступили проти "стрижки".

Кредитори передбачили Україні закриття доступу до фінансових ринків
Фото: EPA/UPG

Комітет кредиторів України наполягає, що реструктуризація боргу України повинна відбуватися без списань. Про це йдеться в його листі, опублікованому на сайті Financial Times.

У ньому наголошено, що разом із Міжнародним валютним фондом члени комітету довго підтримували Україну, інвестуючи за умов постійної зміни урядів, і готові продовжувати цю співпрацю, але без "стрижки" облігацій, тому що проблеми України пов'язані не із загальним рівнем її заборгованості, а з браком ліквідності.

Кредитори стверджують, що їхня пропозиція забезпечить Україні економію 16 млрд доларів у вигляді зниження процентних платежів, виплат за основну суму боргу. "Стрижка" ж посилає неправильний сигнал світовим ринкам капіталу, тоді як як Україна не може дозволити собі, щоб її уникали. Україна й український бізнес потребують доступу до фінансування, щоб підстьобнути відновлення. Це може опинитися під загрозою", - наголошено в публікації.

Комітет підкреслює, що власники облігацій всіляко підтримують відновлення української економіки, тому вони готові прив'язати купонні виплати до досягнення певних показників зростання ВВП.

Лист підписали представники компаній T Rowe Price, TCW, Franklin Templeton, BTG Pactual, які входять у тимчасовий комітет приватних кредиторів.

Нагадаємо, Україна в березні почала консультації про реструктуризацію виплат з власниками своїх євробондів, які було випущено до зміни влади в лютому минулого року. Влада сподівається заощадити протягом найближчих чотирьох років приблизно $15 мільярдів завдяки відстроченню погашення зобов'язань, зниженню купонних виплат і списанню частини основного боргу. Україна сподівається домовитися з кредиторами про списання 40% боргу за єврооблігації.

Кредитори замість цього пропонували реструктуризувати борг через обмін на нові папери з термінами погашення аж до 2025 року і зниженими процентними виплатами. Запропоноване продовження термінів облігацій варіюється від випуску до випуску і разом зі скороченням купонних платежів на $500 млн дозволить Україні заощадити $15,8 млрд за період до кінця 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram