ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема

Заступник Гонтаревої розповів про відмінності ситуації в Україні та Греції

Українська влада не посварилася з кредиторами, як зробив уряд Ципраса

Заступник Гонтаревої розповів про відмінності ситуації в Україні та Греції
Фото: Макс Требухов

Заступник глави Нацбанку Дмитро Сологуб вважає, що українська боргова криза серйозно відрізняється від грецької.

"Україна - не Греція. Проблема Греції фундаментальна в тому, що вона посварилася зі своїми кредиторами, і альтернативних джерел просто немає. Плюс країна входить у єврозону, відповідно усе прив'язано до євро. Що стосується України, то відносини із зовнішніми кредиторами досить успішні, програми допомоги тривають усі, виконуються вимоги... Тому тут дійсно досить велика різниця", - цитує банкіра кореспондент LB.ua.

Він додав, що ще однією важливою відмінністю є те, що українська влада не скотилися у відвертий популізм, як це сталося в Греції. "Що я знаю точно щодо ситуації в Україні, то це те, що амбітна програма реформ, яка зараз є, вона в принципі здійсненна. І мені здається, що є розуміння і політичних еліт, і населення, що вони необхідні. Чого не вистачало в Греції, так це такого розуміння, в якийсь момент вони скотилися в популізм", - додав він.

Ще одним виграшним моментом для України виявилася девальвація, яка хоч і привела до прискорення інфляції всередині країни і спровокувала зниження доходів населення, але водночас дозволила провести зовнішню корекцію. "Безумовно, це та перевага, якої не мала Греція", - заявив Сологуб.

"Можна сказати, що, нарешті, Україна - не найпроблемніша дитина Міжнародного валютного фонду", - пожартував він наприкінці.

Нагадаємо, що сьогодні вночі Міжнародний валютний фонд офіційно заявив, що Греція не виплатила вчасно 1,6 млрд євро, що еквівалентно дефолту. Греція стала першою країною з розвиненою економікою, яка допустила дефолт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram