ГоловнаЕкономікаФінанси

Нардеп Демчак купив один з неплатоспроможних банків за 32 млн

Активи колишнього Омега банку купила "Українська бізнес група".

Нардеп Демчак купив один з неплатоспроможних банків за 32 млн
Руслан Демчак
Фото: reformclub.org.ua

Корпорація "Українська бізнес група" (UBG), яка належить нардепу Русланові Демчаку, купила за 31,86 млн грн перехідний банк, створений Фондом гарантування вкладів на базі збанкрутілого Омега банку.

Як повідомляє сайт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, відповідний договір підписали 26 серпня 2015 року.

Разом із перехідним банком ПАТ "РВС" Демчак отримає всі активи Омега банку на 229,1 млн грн і майже всі зобов'язання на аналогічну суму. До зобов'язань увійшли:

заборгованість перед кредиторами першої-сьомої черг і частина субординованого боргу, що належить до останньої, восьмої черги кредиторів.

При цьому сам фонд оцінював вартість 100% акцій перехідного банку в 20,3 млн грн, тобто "Українська бізнес група" заплатила за них на 55% більше. ФГВФО оцінював активи ж у 220,1 млн грн (на 9 млн гривень менше від суми, на яку їх оцінив інвестор)

Серед активів перехідного банку:

дев'ять об'єктів нерухомості (офісне приміщення у м. Ужгород, 5 об'єктів виробничо-складської нерухомості в різних областях України, квартира в Києві і два об'єкти незавершеного будівництва в Київській області) загальною вартістю 68,7 млн грн;

33 земельні ділянки загальною площею 7,2 га, розташовані переважно в Київській області, загальною вартістю 12,3 млн грн;

права вимоги за 65 кредитами фізичних осіб вартістю 6,7 млн грн.

права вимоги за 204 кредитами юридичних осіб вартістю 140,6 млн грн.

Серед найбільших переданих прав вимог - права вимоги за двома кредитами, загальною вартістю 114,8 млн грн (81,7% від загальної вартості переданих прав юридичних осіб), забезпеченням за якими є готельний комплекс і фітнес-центр, розташовані в Києві.

Нагадаємо, Омега банк, колишній Сведбанк Україна, раніше належав Миколі Лагуну, його закрили за рішенням НБУ як неплатоспроможний разом з іншими банками бізнесмена.

Руслан Демчак уже має досвід у банківській сфері. Йому раніше належав Ерде банк, який визнали неплатоспроможним 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram