ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна почала вересень із рекордними 46 млрд гривень у держскарбниці

За два місяці вдалося накопичити 20 млрд гривень.

Україна почала вересень із рекордними 46 млрд гривень у держскарбниці
Фото: Макс Требухов

Залишок коштів на єдиному рахунку Держказначейства на початок вересня становив 45,9 млрд грн, що є абсолютним максимумом для України.

Такі дані оприлюднила Державна казначейська служба у вівторок. У серпні обсяг коштів на ЄКР зріс на 12,6 млрд грн, або на 38%, а за два місяці - на 20,4 млрд грн, або на 80%.

Уряд має також валютні рахунки, на яких, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, на 26 серпня було 35 млрд грн.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", збільшення кількості грошей на урядових рахунках пояснюється і надходженням кредитів від Міжнародного валютного фонду, і тим, що в першій половині року доходи бюджету виявилися вищими від запланованих через девальвацію й інфляцію. Крім того, останніми місяцями зросли надходження від ПДВ, що влада пояснює введенням електронної системи адміністрування цього податку.

Водночас уряд вказує, що йому необхідно накопичити до IV кварталу 25 млрд грн на виплату дотацій у зв'язку з підвищенням енерготарифів, а також виділити 10 млрд грн на дострокове підвищення приблизно на 13% соціальних виплат - з 1 вересня замість передбаченого в законі про держбюджет 1 грудня.

Обсяг коштів на єдиному казначейському рахунку постійно змінюється. Зростання відбувається під час надходження податків та інших обов'язкових платежів до державного та місцевого бюджетів, зниження - під час пікових видаткових навантажень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram