ГоловнаЕкономікаФінанси

Кредитори вимагають перегляду умов реструктуризації боргу України

Деякі кредитори вважають раніше узгоджений варіант врегулювання питання "нечесним".

Кредитори вимагають перегляду умов реструктуризації боргу України
Офисное здание Franklin Templeton
Фото: www.glassdoor.com

Група кредиторів України, власників облігацій, термін погашення яких закінчується вже в 2015 році, виступила за перегляд умов попередньої домовленості про реструктуризацію українського боргу.

Як повідомляє Bloomberg, кредитори, чиї інтереси представляє американська юридична компанія Shearman & Sterling, вважають раніше узгоджений варіант врегулювання боргового питання "нечесним", передає РБК-Україна.

Згідно з умовами угоди, в обмін на списання 20% тіла боргу і відстрочку погашення облігацій кредитори повинні отримати пакети спеціально випущених цінних паперів VRI (Value Recovery Instrument), за якими їм за певних умов буде виплачуватися своєрідна компенсація. Зокрема, невдоволення викликав порядок розподілу VRI, який, як вважають незадоволені, ущемляє інтереси власників тих українських облігацій, термін погашення яких настає вже в 2015 році.

Компанія Shearman & Sterling не розголошує імена кредиторів, інтереси яких вона представляє, і те, яку частку українських облігацій вони контролюють. При цьому відомо, що вже до кінця вересня Україна повинна погасити облігації на суму 500 млн дол., а в жовтні - ще на 600 млн євро.

Як пише Bloomberg, частина "вересневих" облігацій належить фонду Franklin Templeton, що очолює комітет кредиторів, з яким раніше вів переговори український Мінфін, проте невідомо, хто контролює інші папери.

Остаточно затвердити угоди про реструктуризацію боргу 18 млрд дол. влада України планує в середині вересня, проте розбіжності серед кредиторів загрожують зривом угоди. Щоб домовленість набула чинності, на її підтримку повинні виступити не менш як 75% учасників зборів, в яких візьмуть участь не менш від двох третин кредиторів.

Нагадаємо, напередодні міністр фінансів Наталія Яресько розповіла про кроки щодо завершення реструктуризації боргу України. Раніше голова Мінфіну допустила додаткові платежі кредиторам від України у разі зростання економіки.

Зауважимо, на думку директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, договір України з кредиторами допоможе виконати програму МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram