ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ поділив банки на кластери

У першій і другій групі кластерів три: державні, міжнародні та інші.

НБУ поділив банки на кластери
Фото: www.profi-forex.org

Національний банк перейшов на кластерний підхід з нагляду, в рамках якого всі банки поділено на окремі групи - кластери.

До одного кластера належать банки зі схожими бізнес-моделями, профілями ризиків, характером операцій тощо. Також буде об'єднано банки, різні за розміром, але із спільними власниками, повідомляє прес-служба НБУ. До кожного такого кластеру буде визначено специфічні режими нагляду та виділено відповідні наглядові групи.

Найбільші банки (1 і 2 група) поділено на три кластери: державні банки, великі приватні банки і банки, які входять до міжнародних банківських груп. Кластери невеликих банків (3 і 4 група) не повідомляються, і приналежність того чи іншого банку до кластеру буде вважатися банківською таємницею.

Нагадаємо, що НБУ ділить банки на групи за розміром активів. У першу групу найбільших банків входять ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Промінвестбанк, Сбербанк Росії, Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, Альфа-банк, ВТБ Банк, "Фінанси і кредит", Укрсиббанк, ПУМБ, Укргазбанк, ОТП Банк.

До другої групи великих банків належать "Креді Агріколь", "Південний", ІНГ Банк, Сітібанк, "Хрещатик", Фідобанк, Мегабанк, Кредобанк, "Кредит Дніпро", ПлатинумБанк, Укрінбанк, Універсал банк і Діамантбанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram