ГоловнаЕкономікаФінанси

США оштрафували український інвестбанк на $30 млн

Jaspen Capital заплатить за зняття звинувачень у розкраданні непублічної інформації

США оштрафували український інвестбанк на $30 млн

Український інвестбанк Jaspen Capital Partners Limited і його гендиректор Андрій Супранонок погодилися заплатити 30 млн доларів Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) як штраф за звинуваченням у використанні викраденої непублічної корпоративної інформації американських фірм.

Як стверджує регулятор, українська компанія заробила близько 25 млн доларів на купівлю-продаж контрактів, пов'язаних з отриманою незаконним чином інформацією в періоді між 2010-м і 2015 роками.

Крім Jaspen Capital і Супранонка, звинувачення висунули ще 32 відповідачам. В цілому ця афера забезпечила всім відповідачам понад 100 млн доларів незаконних доходів. Зламу зазнали три системи поширення прес-релізів: Business Wire, Marketwired and PR Newswire. Хакери отримали доступ до завантажених, але ще не опублікованих прес-релізів, що допомагало заробити на коливаннях акцій.

"Сьогоднішнє врегулювання свідчить, що навіть тих, хто торгують за допомогою вкраденої непублічної інформації за кордоном і використовують складні інструменти для приховування своїх дій, зрештою спіймають", - заявив директор відділу правопорядку SEC Ендрю Сересні.

Як наголошується, угоду між американською владою і відповідачами мусить схвалити суд.

Jaspen Capital називає себе провідною інвестиційно-банківською компанією, що надає повний спектр інвестиційно-банківських послуг в галузі міжнародних ринків капіталу, корпоративних фінансів, торгівлі цінними паперами та управлінні активами. Серед угод, здійснених за допомогою Jaspen Capital, було два розміщення акцій KDM Shipping на Варшавській біржі, IPO Coal Energy, розміщення єврооблігацій компанії "Агротон" на Лондонській біржі.

Андрій Супранонок починав кар'єру в лондонському офісі Lehman Brothers, після чого перейшов у BNP Paribas на позицію старшого трейдера. Потім він повернувся з Британії в Україну, де кілька років працював головою департаменту торгових операцій і заступником генерального директора Phoenix Capital.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram