ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк вирішив щодня купувати на ринку по кілька мільйонів доларів

Регулятор вирішив, що валютний ринок готовий до такого кроку.

Нацбанк вирішив щодня купувати на ринку по кілька мільйонів доларів
Фото: linkis.com

Національний банк оголосив про початок проведення регулярних аукціонів з купівлі інвалюти з метою накопичення своїх міжнародних резервів. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ.

Купівля здійснюватиметься в невеликих обсягах - до 10 млн доларів на день. "Іншими словами, регулятор може придбати, наприклад, 5 або 7 млн доларів - залежно від суми, яку учасники пропонуватимуть за прийнятною ціною", - пояснює директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

Доступ до аукціонів буде відкритий всім банкам. Вони зможуть подавати декілька заявок з різних курсів, і Національний банк буде задовольняти заявки, починаючи з найнижчого курсу продажу іноземної валюти. При цьому регулятор залишає за собою право визнати аукціон таким, що не відбувся, якщо від банків надійдуть неприйнятні пропозиції.

НБУ вважає, що такі аукціони не матимуть впливу на курс. "Купувати валюту без ризику негативного впливу на обмінний курс гривні регулятору дозволяє багатомісячна стабілізація валютного ринку, а також очікуваний значний приплив у країну валютного виторгу від продажу нового врожаю", - йдеться у повідомленні.

З початку 2015 НБУ придбав на міжбанківському валютному ринку 1,3 млрд доларів.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Національний банк офіційно оголосив про пом'якшення своєї політики у зв'язку зі стабілізацією ситуації на фінансовому ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram