ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна розпочала реструктуризацію держборгу

Від завтра Мінфін призупинить виплати і почне обмін боргових паперів на нові.

Україна розпочала реструктуризацію держборгу
Фото: linkis.com

Кабінет Міністрів України оголосив про початок реструктуризації державного боргу.

Як сказано у розпорядженні №978 від 22 вересня, до 1 грудня 2015 року Міністерство фінансів має обміняти боргові папери, що підлягають реструктуризації, на нові.

У зв'язку з цим з 23 вересня Україна тимчасово призупиняє погашення та обслуговування державного боргу та гарантованого державою боргу за борговими зобов'язаннями, включеними до обмінного списку.

На завтра, 23 вересня, припадав термін погашення єврооблігацій на суму 500 млн доларів. Оскільки цього не станеться, Україні присвоять дефолтні рейтинги.

Нагадаємо, кредитори погодилися списати близько 4 млрд доларів державного боргу України, а платежі за рештою паперів відстрочити на 4 роки.

У рамках реструктуризації боргу Україна випустить нові цінні папери, прив'язані до показників зростання ВВП. Ці державні деривативи передбачатимуть, що якщо ВВП України до 2020 року досягне 125,4 млрд доларів США (у 2014 році ВВП України становив 1567 млрд гривень, або 100 млрд доларів за тодішнім курсом), а потім почне рости швидкими темпами, то перші п'ять років кредитори зможуть отримувати максимум по 1% ВВП за цими паперами (це вже понад 1,254 млрд доларів США щороку), а ще 15 років після цього - по 40% від приросту ВВП понад 4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram