ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ дозволив ухвалити закон про конвертацію валютних кредитів

Проект мають розробити банки, а не політики

МВФ дозволив ухвалити закон про конвертацію валютних кредитів
Фото: finzah.com.ua

Міжнародний валютний фонд дозволив Україні ухвалити закон про конвертацію валютних кредитів за умови, що його розробить банківська спільнота.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку у вівторок.

Йдеться про законопроект "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)", який гапередодні запропонувала Незалежна асоціація банків (НАБУ).

Цей проект передбачає конвертацію валютних кредитів за курсом на день конвертації. При цьому передбачається, що тим позичальникам, які брали кредити на купівлю єдиного житла, а також на купівлю землі для будівництва такого житла, банки спишуть 25% боргу; для позичальників, які купували соціальне житло (квартири площею до 60 кв. м і будинки до 120 кв. м), спишуть щонайменше 50%; інвалідам, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним сім'ям - понад 70%.

Ставка кредиту у разі конвертації не змінюватиметься і буде зафіксована на 3 роки.

"Міжнародний валютний фонд попередньо підтримав пропозицію банківської спільноти врегулювати питання зазначеним законопроектом, адже його ініціаторами є самі банки, які таким чином демонструють добру волю і бажання вирішити проблему валютних кредитів фізичних осіб саме таким чином", - йдеться в заяві НБУ.

Національний банк також підтримує пропозицію банкірів. "Національний банк України повністю підтримує такий варіант виходу із ситуації, адже він заснований на реальних механізмах захисту і підтримки українських валютних позичальників, в першу чергу малозабезпечених та соціально незахищених. Не виключаючи можливості і не обмежуючи право банків та їхніх клієнтів визначати умови реструктуризації валютних кредитів у договірному порядку, законопроект створить чіткі та прозорі умови для врегулювання проблеми", - заявив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Нагадаємо, 2 липня народні депутати ухвалили в третьому читанні і в цілому законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, проте він так і не набув чинності.

Раніше Національний банк неодноразово заявляв, що президент Петро Порошенко ветує будь-який закон про конвертацію валютних кредитів у гривню, навіть якщо його ухвалить Верховна Рада, бо така вимога Міжнародного валютного фонду. Вона міститься у підпункті C пункту 19 нової програми кредитування МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram