ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін РФ вважає, що невиплата боргу $3 млрд означатиме дефолт для України

У разі несплати Україною Росія буде звертатися до арбітражного суду, повідомив Силуанов.

Глава Мінфіну РФ Антон Силуанов вважає, що несплата боргу $3 млрд буде означати дефолт для України.

Про це він сказав на зустрічі президента РФ Володимира Путіна з членами уряду.

"Ми зараз готуємо конкретний план дій на випадок дефолту України, а, по суті справи, наприкінці грудня, якщо Україна не заплатить, то це буде вже характеризуватися як дефолт, як несплата держави перед іншою державою, незважаючи на дії програми Міжнародного валютного фонду", - сказав Силуанов.

Він заявив, що цей документ буде представлено Путіну для розгляду.

При цьому Силуанов повідомив, що в Перу провів переговори з міністром фінансів України. "Буквально кілька слів хочу сказати про зустріч з українським колегою - окреслив позицію про те, що борг, який є в України перед Росією, є офіційним і не може розглядатися як комерційний борг, переговори про який зараз ведуться з керівництвом України", - сказав він.

Він зазначив, що кредит надано на пільгових умовах. За його словами, зараз ці ресурси враховано під час формування бюджету РФ на 2016 рік.

Силуанов підкреслив, що у разі несплати РФ буде звертатися до арбітражного суду.

У свою чергу Володимир Путін запропонував МВФ дати Україні $3 млрд на погашення нею єврооблігацій, викуплених Росією в 2013 році.

Нагадаємо, в кінці 2013 року Янукович відмовився від підписання Угоди про асоціацію з ЄС в обмін на отримання від Росії $15 млрд фінансової допомоги. У зв'язку з тим, що розпочався Євромайдан, Україна отримала тільки $3 млрд.

Термін їх погашення настає в грудні 2015 року, і Україна зараз вимагає від Росії списати 20% боргу, а решту суми відстрочити на чотири роки. Якщо МВФ визнає ці папери комерційним боргом, Україна може ввести мораторій на їх виплату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram