ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ категорично забракував "проект Южаніної"

Постпред фонду попередив, що кредитну програму України можуть призупинити

МВФ категорично забракував "проект Южаніної"
Фото: EPA/UPG

Постпред Міжнародного валютного фонду Жером Ваше закликав голову податкового комітету Верховної Ради Ніну Южаніну не вносити проект податкової реформи, розроблений без участі Мінфіну.

Про це агентство РБК-Україна повідомила сама Южаніна.

"Він прийшов із категоричною заявою і рекомендував не вносити в парламент на реєстрацію законопроект зі змінами до Податкового кодексу, інакше МВФ муситиме зробити заяву, що концепція не узгоджується з ухваленими раніше рішеннями і програму призупинять", - розповіла вона.

Вранці Южаніна повідомила, що проект податкової реформи готовий і вноситься до Верховної Ради. У коментарі "Інтерфаксу-Україна" вона розповіла, що група у Нацраді реформ розробила його без участі представника Мінфіну, який пішов після другого засідання.

Проект передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість - до 15%, єдиного соціального внеску - до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Уряд має намір наполягати на ухваленні за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, припускає встановити більшість ставок на рівні 20%.

Міністр Наталія Яресько минулого тижня дала велику прес-конференцію, на якій заявила, що її пропозиція передбачає зниження надходжень до держбюджету на 60 млрд гривень, тоді як альтернативні проекти передбачають зниження на 150-200 млрд гривень. Яресько також заявила, що Україні вже час припинити вигадувати якусь "свою" податкову реформу і почати робити те, що пропонує Міжнародний валютний фонд.

Нагадаємо, Національна рада реформ при президентові ще навесні 2015 року створила цільову групу "Податкова реформа" на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько. Передбачалося, що реформу проголосують на початку осені, що дозволить запустити її з початку 2016 року і побудувати на ній новий бюджет.

Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося. У результаті на Нацраді реформ при президентові на початку вересня було представлено кілька варіантів концепції та ухвалено рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи. Ця група мала розробити єдину концепцію податкової реформи до кінця вересня.

Розробити єдину концепцію не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram