ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ дозволив здавати долари в банки у необмеженій кількості

Раніше діяло обмеження 300 тисяч гривень (еквівалент) на добу

НБУ дозволив здавати долари в банки у необмеженій кількості
Фото: Макс Требухов

Національний банк з 23 жовтня скасовує добовий ліміт на видачу готівкових коштів у гривні через каси банків і банкомати при обміні валют.

"Зараз банки зобов'язані обмежити видачу на суму до 300 тис. грн на добу на одного клієнта. Зокрема, ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій з фізичними особами. Тепер вона не поширюватиметься на такі операції, що спростить населенню можливість продавати валюту в будь-яких обсягах", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Обмеження на купівлю населенням валюти у розмірі 3 тис. гривень на день залишається чинним.

Також НБУ пом'якшив деякі вимоги щодо обов'язкового продажу валютних надходжень в Україну. Ця вимога більше не поширюється на проекти, які здійснюються в рамках програм Європейського Союзу, а також грантів від міжнародних фінансових організацій. Крім того, іноземні інвестори, які захочуть зробити гарантійний внесок у валюті за участь у приватизації, не муситимуть міняти її на гривню.

Встановлено також виключення з заборони на реєстрацію заміни кредитора чи боржника в договорах про залучення резидентами кредитів і позик в іноземній валюті від нерезидентів. Тепер дозволено проводити таку реєстрацію у випадках, коли заміна первісного кредитора пов'язана з його ліквідацією і приєднанням до нового кредитора-правонаступника. Крім того, можна реєструвати відповідні зміни в кредитні договори, за якими кредит надано резиденту за участю іноземного експортно-кредитного агентства.

Нагадаємо, глава Нацбанку України Валерія Гонтарева заявила, що всі наявні валютні обмеження можуть зняти ближче до середини наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram