ГоловнаЕкономікаФінанси

WSJ: відмова України платити за кредитом РФ не зірве програму МВФ

Захід готовий зробити виняток із правил для України.

WSJ: відмова України платити за кредитом РФ не зірве програму МВФ
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд продовжить фінансувати Україну, незважаючи на невиплату нею 3 млрд доларів за єврооблігаціями, проданими Росії наприкінці 2013 року. Про це пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що рада МВФ перегляне свою політику кредитування України наприкінці листопада, після засідання "Великої двадцятки" в Туреччині.

Правила Фонду забороняють йому кредитувати країни, що мають борг перед іншими державами. Але оскільки Росія відмовляється брати участь у реструктуризації українських облігацій, а Україна відмовляється платити за ними в повному обсязі, це ставить під загрозу всю 17-мільярдну програму МВФ і пов'язану з нею фінансову допомогу від інших країн.

Тому Сполучені Штати й інші західні держави готуються зробити виняток для України, щоб кредитна програма не зупинилася, стверджують джерела видання.

Колишній представник США в раді МВФ Дуглас Редікер заявив, що рішення МВФ про перегляд правил кредитування дозволить "уникнути ситуації, коли Росія зможе взяти в заручники програму фонду".

Нагадаємо, що на сьогодні, 29 жовтня, було призначено повторні збори власників облігацій зовнішньої позики, на яких Росії було дано останній шанс погодитися на реструктуризацію. Однак заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак ще два тижні тому говорив, що

Росія не братиме участі у зборах кредиторів України, а вчора це підтвердив міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що якщо до 29 жовтня Росія не погодиться на запропоновані умови реструктуризації боргу, то Україна буде вирішувати це питання в суді.

Спірні облігації було випущено наприкінці 2013 року як частину допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент Володимир Путін обіцяв Януковичу 15 млрд доларів, але через Євромайдан той отримав тільки 3 млрд. Термін погашення паперів настає в грудні 2015 року.

Варто наголосити, що, незважаючи на спір навколо цих облігацій, рейтингове агентство Standard & Poor's вирішило підвищити рейтинг України із дефолтного рівня SD до B-. При цьому на цей випуск окремо встановлено рейтинг на рівні D - дефолт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram