ГоловнаЕкономікаФінанси

США не дадуть Україні $1 млрд у разі ухвалення "проекту Южаніної"

Байден зажадав від Порошенка прогресу у корупційних справах

США не дадуть Україні $1 млрд у разі ухвалення "проекту Южаніної"
Фото: president.gov.ua

Сполучені Штати Америки відмовлять Україні в гарантії на 1 млрд доларів, якщо податкова реформа не відповідатиме вимогам МВФ.

Про це йдеться у повідомленні посольства США за підсумками телефонної розмови віце-президента США Джо Байдена з президентом України Петром Порошенком.

Іншою умовою є прогрес України у розслідуванні та кримінальному переслідуванні корупції.

Нагадаємо, 26 жовтня під час візиту в Україну міністр торгівлі США Пенні Прітцкер заявила, що Барак Обама схиляється до того, щоб виділити третю мільярдну гарантію для України у наступні місяці.

У травні 2014 року Україна залучила $1 млрд під гарантії США. Завдяки ним процентна ставка склала рекордно низькі 1,844% річних. У травні 2015 року Україна розмістила новий випуск євробондів на $1 млрд під гарантії США. Процентна ставка склала 1,847% річних.

"Проект Южаніної" - це проект податкової реформи, під яким підписалися понад 100 народних депутатів. Він передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість - до 15%, єдиного соціального внеску - до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Міжнародний валютний фонд різко розкритикував "проект Южаніної". Постпред Фонду Жером Ваше заявив, що цей проект скорочує ставки за всіма основними податками, але не передбачає скорочення витрат. "Таким чином, ми, як партнери України, не можемо підтримати проект податкової реформи в такому її вигляді", - заявив він.

Уряд має намір наполягати на ухваленні за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, передбачає встановити більшість ставок на рівні 20%.

Міністр Наталія Яресько раніше дала велику прес-конференцію, на якій заявила, що її пропозиція передбачає зниження надходжень до держбюджету на 60 млрд гривень, тоді як альтернативні проекти передбачають зниження на 150-200 млрд гривень. Яресько також заявила, що Україні вже час припинити вигадувати якусь "свою" податкову реформу і почати робити те, що пропонує Міжнародний валютний фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram