ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія може спробувати заблокувати кредити МВФ для України

У Кремлі виношують плани помсти за невиплату 3 млрд доларів

Росія може спробувати заблокувати кредити МВФ для України
Фото: obozrevatel.com

Росія вивчає можливості заблокувати фінансову допомогу Міжнародного валютного фонду для України, пише Bloomberg з посиланням на свої джерела.

Найближчим часом МВФ має намір змінити правила кредитування, які забороняють давати гроші країнам, що мають непогашену заборгованість перед офіційними кредиторами. Після цього Україна зможе отримувати фінансову допомогу, навіть незважаючи на дефолт за єврооблігаціями на 3 млрд доларів, утримувачем яких є Росія.

При цьому від України вимагатимуть добросовісну поведінку і продовження конструктивних переговорів з країною-кредитором з метою пошуку взаємоприйнятного рішення.

Росія, повідомляють джерела агентства, може оскаржити готовність України до конструктивних переговорів або засумніватися у здатності України обслуговувати заборгованість перед Росією в принципі.

При цьому в Кремлі наразі не вирішили, робити це чи ні.

Нагадаємо, спірні облігації випустили наприкінці 2013 року як частину допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу 15 млрд доларів, але через Євромайдан той отримав тільки 3 млрд. Термін погашення паперів спливає у грудні 2015 року.

Від їх реструктуризації на умовах, погоджених із приватними кредиторами, Росія відмовилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram