ГоловнаЕкономікаФінанси

З 92 малих банків може залишитися тільки половина

Малі установи поділили на п'ять кластерів

З 92 малих банків може залишитися тільки половина
Фото: EPA/UPG

У середу, 11 листопада, в Нацбанку презентували нову кластерну класифікацію малих і середніх банків. За інформацією видання "Вести", банки розділять на п'ять кластерів: ринкові (43 банки), кептивні (12), неактивні (14), схемні (9) і ризикові (14).

Ринкові банки - це ті, які ведуть класичний банківський бізнес і не були замішані у підозрілих угодах. Кептивні банки обслуговують лише своїх творців і залежать від них як за пасивами, так і за активами. Схемні банки створені виключно для операцій з заведення або виведення капіталів і відмивання грошей. У "ризиковий" кластер увійшли банки, що займаються ризиковою діяльністю. Неактивні банки створювалися або купувалися під перепродаж і практично не ведуть жодної діяльності.

Конкретні назви банків у кластерах в НБУ не називають. Зате відома доля кожної з банківських категорій.

Неактивним банкам запропонують або знайти інвесторів і продати свої структури, або самостійно закритися. Ризикові банки закриватиме сам Нацбанк. Те ж стосується схемних установ, тільки у цьому разі залучатимуться правоохоронні органи.

Кептивним установам буде запропоновано об'єднатися з ринковим банком. Останніх НБУ зобов'язав розробити і подати йому бізнес-модель своєї подальшої діяльності.

Закривати банки моментально ніхто не буде. Як уточнили в НБУ, визнавати неплатоспроможними і вводити тимчасові адміністрації будуть лише у схемні банки, де ведуться кримінальні розслідування. А у всіх інших найближчим часом почнуться нацбанкові перевірки.

Директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова зазначила, що НБУ переходить до нагляду за банками на основі оцінки ризиків, що дозволить краще розуміти ситуацію у фінансових установах і швидше реагувати на виклики. "Ми змінили підхід до банківського нагляду: формально оцінювати банки ми більше не будемо. Щоб банківська система була прозорою і міцною, ми будуємо нагляд на основі оцінки ризиків. Банки мають бути кровоносною системою країни, а не пилососом, який збирає кошти населення і кредитує бізнес свого власника", - цитує банкіра "Фінклуб".

Перший заступник голови НБУ Олександр Писарук також нагадав, що до кінця 1 кварталу 2016 року всі банки повинні мати прозору структуру власності, до липня - статутний капітал щонайменше 120 млн грн.

Щодо структури наразі ведеться робота з 43 банками. У групі ризику за статутним капіталом знаходяться 20 банків.

Нагадаємо, НБУ поділив банки на кластери на початку вересня. Найбільші банки (1 і 2 група) поділено на три кластери: державні банки, великі приватні банки і банки, які входять до міжнародних банківських груп. Про кластери невеликих банків (3 і 4 група) раніше не повідомлялося, в НБУ говорили, що приналежність того чи іншого банку до кластеру вважатиметься банківською таємницею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram