ГоловнаЕкономікаФінанси

Російську частку в "Українській біржі" викуповують дві українські компанії

Основний фондовий майданчик України не повторить долю ПФТС

Російську частку в "Українській біржі" викуповують дві українські компанії
Фото: Макс Левин

Інвестиційні компанії "Драгон Капітал" і "Універ Капітал" викуповують російську частку в "Українській біржі".

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", 16 листопада "Московська біржа" підписала угоду про продаж свого пакету 43% акцій.

"Тепер регулятор має погодити угоду. Після цього ми запропонуємо значну частку в капіталі біржі всім учасникам ринку... Два учасники ринку, нехай навіть одні з найбільших, не повинні володіти контрольним пакетом біржі", - цитують у повідомленні коментар президента інвестиційної групи "Універ" Тараса Козака.

Вартість угоди не уточнюється.

За словами гендиректора "Драгон Капітал" Томаша Фіали, викуп російської частки пов'язаний із бажанням не допустити закриття "Української біржі".

"Наша мета - зберегти УБ як одного з провідних організаторів торгівлі на українському фондовому ринку. Ми підтримуємо підхід до управління фондовою біржею, за якого в одного акціонера або в афільованих акціонерів апріорі не може бути сконцентрований контрольний/блокуючий пакет акцій. Концентрація значного пакета акцій, на наш погляд, припустима тільки для стратегічних інвесторів, а також для міжнародних або державних структур. Ми готові і будемо докладати зусиль, щоб розділити свою участь в УБ з іншими учасниками ринку, а також сподіваємося на можливу участь держави як акціонера в процесі управління біржею" , - йдеться у коментарі Фіали.

Нагадаємо, питання про викуп у московського акціонера частки в українських фондових майданчиках загострилося після набрання чинності з 28 червня 2015 закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Згідно з документом, ліцензіатів можуть позбавити ліцензій у разі контролю за їхньою діяльністю з боку резидента країни, що здійснює збройну агресію проти України.

Обидва найбільші фондові майданчики України підпадають під норми закону, оскільки їхнім основним акціонером є Московська біржа. На початку жовтня НКЦПФР обнулила ліцензію ПФТС, тоді як рішення стосовно "Української біржі" не ухвалювалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram