ГоловнаЕкономікаФінанси

Яценюк: ми $3 млрд Росії платити не будемо

Україна наполягає на списанні 20% і відстроченні на чотири роки.

Яценюк: ми $3 млрд Росії платити не будемо
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк фактично відхилив пропозицію президента РФ Володимира Путіна, який готовий реструктуризувати борг України на 3 млрд доларів за умови виплати по мільярду в рік під гарантії ЄС, США або однієї з авторитетних міжнародних фінансових організацій.

"Ми почали реструктуризацію боргів усіх. Ми заявили Росії: ми вважаємо, що ви підпадаєте під реструктуризацію, як і всі інші кредитори. Умови були запропоновані всім однакові. Росія відразу заявила, що вона не готова на реструктуризацію і вимагатиме боргів. Я так само відразу заявив: інших умов, відмінних від інших кредиторів, ви не отримаєте. Базова умова - зменшення боргу на 20%, перенесення всіх боргів на чотири роки. Не хочете - тоді отримаєте рішення уряду про впровадження мораторію на виплату Росії 3 млрд доларів. Ми 3 млрд доларів платити не будемо", - заявив він напередодні в ефірі "Першого національного".

Нагадаємо, 16 листопада стало відомо, що Росія згідна на реструктуризацію боргу України в розмірі 3 млрд доларів. Володимир Путін назвав умови боргу - щорічні платежі в один мільярд, починаючи з 2016 року і гарантії погашення від влади США, Європи чи будь-якого впливового фінансового інституту. Раніше Росія відмовлялася йти на реструктуризацію боргу.

Кредит, про який йдеться, оформлено у вигляді євробондів, куплених Росією в грудні 2013 року в рамках підтримки режиму Віктора Януковича. Погашення паперів мало б відбутися у грудні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram