ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін затвердив умови реструктуризації валютних кредитів

Людям з іпотекою у валюті полегшать життя.

Кабмін затвердив умови реструктуризації валютних кредитів
Фото: linkis.com

Уряд на засіданні в середу затвердив законопроекти, які повинні допомогти громадянам і підприємствам, котрі брали кредити у валюті.

Йдеться про два проекти закону - "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" та "Про фінансову реструктуризацію". Документи розробив Мінфін спільно з НБУ і Незалежною асоціацією банків України.

Громадянам дозволять реструктуризувати валютні іпотечні кредити, взяті ще до кризи 2008 року.

За оцінкою Мінфіну, кількість сімей, які матимуть право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, становить приблизно 37 тисяч на загальну суму понад 20 млрд грн. При цьому ухвалення законопроекту погоджено з 19 найбільшими банками України, які володіють 75% активів у банківській системі.

Під реструктуризацію іпотечних кредитів підпадуть ті кредити, загальна сума заборгованості за якими не перевищувала 2,5 млн гривень станом на 1 січня 2015 року; за якими не було простроченої заборгованості на 1 січня 2014 року; кінцевий термін повернення яких не настав 1 січня 2014 року.

Попросити про реструктуризацію зможуть сім'ї, які мають єдине житло, що перебуває в іпотеці; пільгові категорії (інваліди І групи, ветерани війни, багатодітні сім'ї і ті, які виховують дитину-інваліда, учасники АТО).

Реструктуризація дозволить списати від 25% до 100% кредиту на єдине житло, перевести залишок кредиту в гривневий еквівалент за курсом НБУ на день проведення реструктуризації, зафіксувати на три роки процентну ставку на тому рівні, на якому було взято кредит.

Фото: http://www.kmu.gov.ua

Другий проект закону підготовлено з метою вирішити проблему надмірного боргового навантаження для життєздатних підприємств і за рахунок цього повернути їх до економічної активності, а також забезпечити пожвавлення банківського кредитування.

Фото: kmu.gov.ua

Разом із тим розроблений закон не є механізмом уникнення кредитних виплат. З метою уникнення зловживань чи маніпулювання процесом фінансової реструктуризації пов'язані особи підприємства-боржника будуть позбавлені можливості впливу на процес. Нежиттєздатні підприємства також не зможуть скористатися ним.

Фото: kmu.gov.ua

Наступного тижня пакет законопроектів подадуть на розгляд Верховної Ради.

Нагадаємо, МВФ дозволив Україні прийняти закон про конвертацію валютних кредитів за умови, що його розроблять спільно з банківською спільнотою.

2 липня народні депутати прийняли в третьому читанні і в цілому законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, проте він так і не набув чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram