ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк "Фінанси та Кредит" буде ліквідовано

Реальних покупців на банк Жеваго не знайшлося

Банк "Фінанси та Кредит" буде ліквідовано
Фото: news.bigmir.net

Фонд гарантування вкладів пропонуватиме Нацбанку ліквідувати банк "Фінанси та Кредит", заявив директор-розпорядник фонду Костянтин Ворушилін в інтерв'ю "Деловой столице".

За його словами, на банк був тільки один покупець, який запропонував несерйозну угоду.

"Ми будемо ліквідувати банк, питання лише в тому, коли саме. Банк великий, обробка бази вкладників потребує часу. На "Фінанси та Кредит" був тільки один претендент, який мав намір створити на його базі перехідний банк. Але його пропозиція була, м'яко кажучи, не цікавою. Сумніваюся, що це був серйозний інвестор", - сказав Ворушилін.

На його думку, цей інвестор був зацікавлений у якихось схемах виведення своїх грошей з банку.

"Ми йому відмовили, бо його пропозиція була економічно не цікавою. Хоча юридична компанія, яка представляла цього інвестора, працювала з нами раніше. З її допомогою ми успішно продали Астра Банк", - розповів Ворушилін.

Нагадаємо, банк "Фінанси та Кредит" бізнесмена Костянтина Жеваго входив у топ-10 найбільших в Україні. Голова НБУ Валерія Гонтарева пояснила рішення закрити ФіК тим, що банк був неплатоспроможним вже у 2009 році. Але тоді йому видали рефінансування на 6,4 млрд гривень, "продовживши агонію на наступні сім років".

У 2014-2015 році через кризу у країні проблеми банку посилилися. Жеваго спершу намагався врятувати установу і вніс у капітал 1 млрд грн готівкою і ще 1,6 млрд грн завдяки конвертації субборгу, Нацбанк у свою чергу надав 1,45 млрд грн на відтік вкладів під особисту гарантію Жеваго і запоруку його активів, зокрема Білоцерківської ТЕЦ.

Однак після того, як склали графік оздоровлення банку і виключили його зі списку проблемних установ, Жеваго раптом перестав виконувати свої зобов'язання. За словами Гонтаревої, з 17 серпня коррахунок банку за необхідного рівня у 500-600 млн грн тричі падав до 330-350 млн грн, з яких 250 млн грн припадало на рефінансування Нацбанку.

У такій ситуації 17 вересня НБУ вирішив ввести тимчасову адміністрацію у ФіК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram