ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ продовжив валютні обмеження до початку весни

Купівлю валюти в банках як і раніше обмежено еквівалентом 3000 гривень.

НБУ продовжив валютні обмеження до початку весни
Фото: Макс Требухов

Національний банк продовжив валютні обмеження, в тому числі обов'язковий продаж 75% валютних надходжень експортерів та купівлю валюти в банках на суму до 3000 гривень (еквівалент), до 4 березня 2016 року включно. Про це повідомила в п'ятницю ввечері прес-служба НБУ.

Також зберігаються вимога про розрахунок за операціями з експорту та імпорту товарів у строк до 90 днів, заборона на дострокове погашення резидентами кредитів і позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами, заборона на переказ за кордон валюти понад 15 тис. гривень/день і 150 тис. гривень/місяць в еквіваленті, заборона на зняття фізособами валюти з депозитів у розмірі понад 20 тис. гривень/день в еквіваленті.

При цьому НБУ вводить окремі пом'якшення щодо обов'язкового продажу валюти. Наприклад, якщо гроші надаються нерезидентом у вигляді гарантії або застави для участі в українських держзакупівлях.

Також на прохання банків і платіжних систем знімається обмеження щодо 150 тисяч гривень на місяць для безготівкових розрахунків за межами України, які здійснюються фізособами із застосуванням електронних платіжних засобів, якщо вони призначені для купівлі товарів і послуг для особистого споживання.

Скасовується також обмеження щодо зняття готівки в банках (300 тисяч гривень на добу) для Червоного Хреста.

Заборона на купівлю іноземної валюти для подальшого переказу за кордон більше не діє на кошти, отримані від позабіржового продажу держоблігацій України.

Паралельно НБУ вирішив посилити контроль за фінансовою дисципліною банків та їх клієнтів. Зокрема, регулятор отримав право не підтверджувати покупку або переказ інвалюти, якщо у банку виявлено ознаки ризикової діяльності або якщо НБУ вирішить, що операція використовується для відмивання коштів або фінансування тероризму.

Нагадаємо, що наприкінці серпня НБУ взяв курс на пом'якшення своєї грошово-кредитної політики, знизивши облікову ставку від 30 до 27 відсотків. Через місяць її опустили до 22 відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram