ГоловнаЕкономікаФінанси

Путін доручив через суд вибити в України $3 млрд

Президент Росії не зрозумів, чому Захід відмовив йому в гарантіях

Путін доручив через суд вибити в України $3 млрд
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін доручив своєму міністру фінансів подати до суду на Україну за невиплату боргу за облігаціями на 3 млрд доларів, які Україна відмовляється погашати без реструктуризації. Про це пише ТАСС.

"Подавайте до суду". Дивно. Якщо вони [західні партнери] так упевнені у платоспроможності країни на наступний рік, на чотири-то роки можна було взяти участь в тому, щоб розділити ці ризики. Якось незрозуміло", - сказав він.

Путін раніше пропонував пропонував реструктуризувати ці папери на 2016-2018 роки з виплатою по мільярду доларів на рік. При цьому гарантувати погашення мали США, Євросоюз чи якийсь міжнародний фінансовий інститут. Росії відмовили в гарантіях.

Нагадаємо, Росія у грудні 2013 року придбала євробонди України на $3 млрд, випущені в рамках підтримки режиму Віктора Януковича. Погашення паперів має відбутися у грудні 2015 року. Україна запропонувала Росії реструктуризувати борг разом із комерційними кредиторами, але РФ вважає борг суверенним і від реструктуризації відмовилася.

Домовленість України і кредиторів, за словами українських чиновників, передбачає, що Росія не зможе отримати кращі умови порівняно з ними. Приватні кредитори, нагадаємо, погодилися списати 20% боргу і відтермінувати погашення решти суми на чотири роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram