ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна готова судитися з Росією щодо боргу в розмірі $3 млрд

Арсеній Яценюк пропонує РФ погодитися на умови України.

Україна готова судитися з Росією щодо боргу в розмірі $3 млрд
Фото: www.kmu.gov.ua

Україна готова судитися з Росією за борг у розмірі 3 млрд доларів, сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну.

"Якщо Росія подає до суду на Україну, ми готові судитися з Росією, ми - у повному озброєнні", - зазначив він.

"Усі адекватні міжнародні кредитори прийняли пропозицію України. Наша пропозиція іншим, хто не прийняв наш план реструктуризації, залишається на столі", - додав Яценюк.

Росія не може і не отримає інших умов реструктуризації, ніж ті, які отримали інші кредитори, підсумував прем'єр.

Нагадаємо, в середу президент Росії Володимир Путін доручив своєму міністрові фінансів подати до суду на Україну за несплату боргу за облігаціями на 3 млрд доларів, які Україна відмовляється погашати без реструктуризації.

Путін раніше пропонував реструктуризувати ці облігації на 2016-2018 роки з виплатою по мільярду доларів на рік. При цьому гарантувати погашення повинні були США, Євросоюз чи якийсь міжнародний фінансовий інститут. Росії відмовили в гарантіях.

Нагадаємо, Росія в грудні 2013 року придбала євробонди України на $3 млрд, що були випущені в рамках підтримки режиму Віктора Януковича. Погашення паперів передбачено в грудні 2015 року. Україна запропонувала Росії реструктуризувати борг разом із комерційними кредиторами, але РФ вважає борг суверенним, і від реструктуризації відмовилася.

Домовленість України і кредиторів, за словами українських чиновників, передбачає, що Росія не зможе отримати кращі умови порівняно з ними. Приватні кредитори, нагадаємо, погодилися списати 20% боргу і відстрочити погашення решти суми на чотири роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram