ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ опублікував перелік легальних обмінників

На сьогодні генеральні ліцензії мають 15 установ

НБУ опублікував перелік легальних обмінників
Фото: Макс Требухов

Національний банк України опублікував довідник підрозділів небанківських фінансових установ, які отримали генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій у частині здійснення діяльності з обміну валют. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

На сьогодні такі генеральні ліцензії мають 15 установ, які налічують 1936 структурних підрозділів. За допомогою довідника працівники правоохоронних органів зможуть перевірити, чи включено певний підрозділ до Реєстру Національного банку, а громадяни України убезпечити себе від шахраїв.

Згідно із законодавством, на Національний банк не покладаються обов'язки з розслідування, припинення і запобігання незаконної діяльності пунктів обміну іноземних валют, оскільки це є одним з основних напрямів діяльності правоохоронних органів. Водночас упродовж 2015 року до спеціальних органів боротьби з організованою злочинністю, МВС і СБУ Нацбанк надіслав інформацію про незаконну діяльність близько 200 пунктів обміну валюти лише в Києві.

Зараз довідник представлено у двох форматах: html (для звичайного перегляду) і dbf. Надалі планують сформувати карту підрозділів небанківських валютообмінних установ, щоб спростити пошук інформації.

Нагадаємо, з 23 жовтня НБУ скасував добовий ліміт на видачу готівки в гривні через каси банків і банкомати при обміні валют. Раніше банки були зобов'язані обмежити видачу на суму до 300 тис. грн на добу на одного клієнта. Зокрема, ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій із фізичними особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram