ГоловнаЕкономікаФінанси

Ощадбанк залишиться без 100% гарантії на вклади населення

Мінфін запропонував продати блокпакети двох найбільших держбанків.

Ощадбанк залишиться без 100% гарантії на вклади населення
Фото: oschadbank.ua

2017 року Державний Ощадний банк може втратити одну зі своїх конкурентних переваг - державні гарантії на 100% вкладів населення. Про це пише "Фінансовий клуб" із посиланням на проект "Напрямки і принципи розвитку держбанків до 2025 року", який розробляє Мінфін.

Економічною підставою для поширення на Ощадбанк єдиної для всіх банків системи гарантування депозитів стане те, що до 2017 року Мінфін планує продати приватним інвесторам не менш ніж 25% акцій державних Ощадбанку та Укрексімбанку. Прихід у банк приватного інвестора і збереження повної держгарантії, на думку Мінфіну, не сумісні.

Зараз "особливий" статус Ощадбанку прописано в ст. 57 закону "Про банки і банківську діяльність". Тому установа не є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і не відраховує йому регулярні збори, за рахунок яких виплачують вклади в ліквідованих банках.

Під час змін Ощадбанк уперше стане членом ФГВФО, для чого йому доведеться заплатити близько 0,5 млрд грн: початковий внесок становитиме 1% статутного капіталу (299 млн грн), 0,5% від суми депозитів у гривні (140 млн грн) і 0,8% - в іноземній валюті (115 млн грн).

Державна гарантія за вкладами населення для членів Фонду обмежена сумою 200 тис. гривень.

Укрексімбанку доведеться відмовитися від роботи з роздробом до 2017 року. Він зосередиться на обслуговуванні компаній-експортерів, підприємств, які виконують контракти за кордоном і реалізують торговельні або інвестиційні імпортні проекти залученням іноземних експортно-кредитних агентств і МФО. Ще одна пріоритетна сфера роботи банку - обслуговування міждержавних і міжурядових торговельних та інвестиційних угод.

Зараз філіальна мережа Укрексімбанку налічує 105 точок.

Мінфін також пропонує продати Укргазбанк щонайпізніше 2017 року, але не виключені також приєднання до іншого банку або навіть ліквідація. Протягом приватизації мають бути проаналізовані три варіанти: а) оцінка життєздатності Укргазбанку як незалежної самоокупної установи; б) залучення стратегічного інвестора для викупу контрольного пакета акцій; в) оцінка альтернатив (M&A, приєднання до іншого держбанку, ліквідація).

Родовід Банку загрожує ліквідація, оскільки він є санаційним банком токсичних активів. Таку ідею влада розглядала ще торік, коли Міністерство фінансів досліджувало питання доцільності доопрацювання законодавства для врегулювання діяльності банку як санаційного чи, в іншому разі, процедури його ліквідації.

Держава збирається позбутися Родовід Банку протягом 2016 року.

Також у проекті зазначено, що створення Поштового банку на базі "Укрпошти", як і створення будь-яких інших нових державних банків, не є доцільним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram