ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вирішив ліквідувати банк Олександра Януковича

ВБР "постраждав" через санкції ЄС проти сина президента-втікача

НБУ вирішив ліквідувати банк Олександра Януковича
Фото: vidomosti-ua.com

Національний банк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 21 грудня прийняв постанову №914 про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР".

Про це повідомлено в прес-релізі Нацбанку, датованому 23 грудня.

У зв'язку із застосуванням Радою Євросоюзу санкцій до єдиного акціонера ПАТ "ВБР" - Олександра Януковича, зокрема про заморожування активів, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів цього банку Нацбанк у вересні 2014 року ухвалив рішення про зарахування банку до категорії проблемних. ВБР надав кілька планів поліпшення показників діяльності банку. Однак вони не передбачали заходів приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства, сказано в повідомленні.

27 листопада 2014 року було вирішено внести банк Януковича в категорію неплатоспроможних. Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ухвалила рішення ввести тимчасову адміністрацію з 28 листопада.

У січні 2015 року Фонд затвердив план врегулювання ПАТ "ВБР", яким було передбачено спосіб виведення банку з ринку шляхом продажу неплатоспроможного банку інвесторові. Конкурс із вибору інвестора виграло ТОВ "Екосипан", яке висловило намір придбати ПАТ "ВБР".

Проте пізніше Фонд вирішив продовжити терміни здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ "ВБР" до 27 березня 2015 року. Після цієї дати фонд змінив план виведення банку з ринку, вирішивши ліквідувати його і виплатити компенсації за вкладами фізичних осіб. У Національний банк було подано пропозицію про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ВБР.

Через кілька днів після цього в Національний банк України надійшла ухвала Господарського суду Києва, якою регулятору було заборонено вчиняти дії з відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР" на час розгляду цієї справи в суді (за позовом ТОВ "Екосипан"). З моменту отримання постанови Господарського суду Києва Нацбанк і Фонд вживали заходів для оскарження зазначеної постанови, і 16 грудня 2015 року Вищий господарський суд України виніс постанову на користь держави, яким скасував забезпечення позову ТОВ "Екосипан" (постанову отримав Національний банк України 21 грудня 2015 року).

Нагадаємо, в жовтні син президента-втікача Віктора Януковича Олександр зажадав від України компенсації за ВБР, подавши позов до Європейського суду з прав людини (Страсбург).

Як повідомляли, Національний банк 22 грудня визнав неплатоспроможним невеликий донецький банк "Софійський", який із початком АТО переїхав у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram