ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна розраховує продовжити переговори щодо російського боргу

Росія готова до діалогу, але від судового розгляду не відмовиться

Україна розраховує продовжити переговори щодо російського боргу

Україна розраховує, що в січні продовжиться діалог з Росією про реструктуризацію боргу у три мільярди доларів, повідомила міністр фінансів Наталя Яресько на брифінгу в середу.

"Я раніше говорила, що ми будемо продовжувати наш діалог, і очікую, що наш діалог продовжиться в січні після свят", - сказала вона.

У свою чергу, міністр фінансів РФ Антон Сілуанов в інтерв'ю телеканалу "Россия 24" припустив продовження переговорів щодо боргу.

"Після 31 грудня, як і передбачено у проспекті емісії у разі неповернення боргу, ми звернемося до арбітражу. Це буде арбітраж за англійським законодавством... Якщо в цей період українські колеги змінять свою позицію і повернуться до обговорення питання погашення свого боргу, ми будемо готові розглядати пропозиції і перебуваючи в судових розглядах з українською стороною", - зазначив Сілуанов.

Україна не виконала в строк (20 грудня) свої зобов'язання з погашення $3 млрд боргу та сплату купона на $75 млн. Якщо країна не виплатить належну суму протягом пільгового періоду до 31 грудня, то РФ має намір звернутися до суду, щоб стягнути ці кошти примусово.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу і ввела мораторій на його виплату.

16 грудня МВФ визнав борг України перед Росією офіційним, але це не є перешкодою для продовження фінансування України. 8 грудня МВФ зняв заборону на кредитування країн з протермінованою суверенною заборгованістю. Таким чином Україна навіть у разі дефолту за російськими облігаціями має право розраховувати на продовження надходження грошей від МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram