ГоловнаЕкономікаФінанси

Ощадбанк подав у міжнародний арбітраж на Росію

Банк вимагає компенсації за втрачений бізнес у Криму.

Ощадбанк подав у міжнародний арбітраж на Росію
Фото: oschadbank.ua

Державний Ощадбанк 18 січня подав повідомлення про арбітражний розгляд проти Росії для компенсації втрачених у Криму інвестицій. Про е повідомила прес-служба установи у вівторок.

Перший крок у цьому напрямку Ощадбанк зробив у першій половині липня 2015 року, надіславши письмове повідомлення уповноваженим представникам Російської Федерації з наявними претензіями. У ньому банк вказав на численні порушення положень Угоди між урядом РФ і Кабінетом Міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року, а також про порушення міжнародного права.

Росія ніяк не відреагувала на звернення Ощадбанку. Оскільки врегулювати суперечку шляхом переговорів не вдалося, банк перейшов до наступного кроку.

"Арбітраж, відповідно до угоди від 27 листопада 1998 року, є обов'язковим процесом, який дозволяє Ощадбанку подавати позов і реалізовувати свої права незалежно від того, бере в ньому участь Російська Федерація чи ні. Для того й існують міжнародні арбітражні суди, щоб вирішити суперечку остаточно і справедливо. Ми готові до боротьби в юридичній площині з метою захисту законних прав та інвестицій Ощадбанку та для надання чіткого сигналу іншим підприємствам нашої країни, щоб, спираючись на наш досвід, вони також могли відстоювати свої права перед країною-агресором", - заявив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Ощадбанк є одним з найбільших українських банків, який станом на березень 2014 року мав найбільшу банківську мережу на півострові Крим.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що позов Ощадбанку до Росії буде оцінюватися в 15 млрд гривень.

Після того як Росія захопила Крим, зі сховищ Ощадного банку в Криму зникли 300 кг золота і дорогоцінних металів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram