ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева звинувачує в обвалі гривні паніку, соцвиплати та свята

НБУ вважає, що причин для падіння курсу зараз немає.

Гонтарева звинувачує в обвалі гривні паніку, соцвиплати та свята
Фото: Сергей Нужненко

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева назвала три причини стрімкого падіння курсу гривні останніми днями.

"Насамперед це паніка серед населення і панічний попит. Друге - це пропозиція надлишкової ліквідності, яка можлива за рахунок соціальних виплат, і по-третє, зараз був сезон, коли під час свят багато критичних розрахунків, це сезонний чинник", - сказала Гонтарева журналістам у п'ятницю в Давосі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Голова НБУ заявила, що наприкінці 2015 року населення отримало на руки 30 млрд гривень соцвиплат, і люди почали скуповувати валюту. Після цього почалася паніка, яка зараз є основним фактором падіння гривні.

"Основна проблема - це надмірний попит, паніка. Тому прошу всіх заспокоїтися... Для паніки немає жодних підстав", - сказала голова НБУ.

Водночас Гонтарева зазначила, що Нацбанк може відповідати тільки за легальний ринок - ринок банківських інституцій, які мають ліцензію НБУ.

"Ринок" готівки "завжди трохи вищий, ніж міжбанківський. Міжбанківський ринок - це і є головне курсоутворення країни, і воно в нас незалежне, тому що ніхто його вже не тримає", - сказала вона.

Нагадаємо, міністр фінансів Наталя Яресько вважає, що ослаблення гривні частково пов'язане з падінням курсу рубля.

Останніми днями курс гривні на міжбанку перебуває на рівні, вищому за 24,5 грн/дол., а на чорному ринку - в районі 27 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram