ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія зажадала від України особливих умов реструктуризації боргу

Сілуанов відреагував на заяву Яресько в Давосі.

Росія зажадала від України особливих умов реструктуризації боргу
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Росія готова до реструктуризації українського боргу на 3 млрд доларів, але тільки якщо їй запропонують кращі умови за ті, що Україна раніше гарантувала приватним кредиторам.

Про це в п'ятницю заявив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, пише ТАСС.

"Мінфін Росії ще раз підтверджує свою готовність до повноцінних сумлінних переговорів із боржником. Запорукою успіху таких переговорів має стати готовність української сторони визнати офіційний статус боргу і запропонувати умови кращі, ніж були запропоновані комерційним кредиторам", - сказав він.

Раніше Росія пропонувала Україні виплачувати по мільярду в рік - з 2016-го по 2018 рік. Натомість вона побажала отримати кредитні гарантії від Заходу. Україна відхилила цю пропозицію РФ.

Міністр фінансів Наталя Яресько неодноразово заявляла, що угода з комітетом кредиторів забороняє Україні надавати Росії вигідніші умови реструктуризації. При цьому 21 січня в Давосі вона вперше повідомила, що формат реструктуризації можна змінити, якщо економічний ефект буде тим самим.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін пообіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна зі свого боку відкинула можливість погашення боргу і запровадила мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж на загальну суму 3,075 млрд дол. США і так увійшла у стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову в англійський суд. Звернення до суду очікують наприкінці січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram