ГоловнаЕкономікаФінанси

Екс-заступник голови НБУ спрогнозував курс 26-28 грн/дол протягом року

За оптимістичним сценарієм можливий курс у 22-23 гривні

Екс-заступник голови НБУ спрогнозував курс 26-28 грн/дол протягом року
Александр Савченко
Фото: Макс Требухов

Колишній заступник голови Національного банку Олександр Савченко вважає, що курс у 2016 році можна утримати на рівні 26-28 гривень за долар. Про це він заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

Савченко розповів, що він розглядає два курсові сценарії на цей рік: реалістичний і помірно оптимістичний.

"Перший - гривня буде помірно девальвувати до рівня 26-28. Це в першому кварталі. Національний банк не буде нічого міняти, у нього буде відсутня політика, авторитет і довіра, уряд не проводитиме більш-менш значних реформ. Тоді в другому кварталі гривня стабілізується біля 27-28, і почнеться незначна ревальвація у зв'язку з економічним зростанням, яке статистично буде пов'язаним із глибоким падінням минулого року і більш сприятливими умовами на зовнішньому ринку: нафта закріпиться на рівні 30 доларів, ціна на газ падатиме, а ціни на метали стабілізуються. За таким сценарієм можна розраховувати завершити рік із курсом не вище ніж 28", - сказав Савченко.

Помірно оптимістичний прогноз передбачає, зокрема, перехід до політики інфляційного таргетування, включення в цільову функцію НБУ не тільки фінансової стабільності, а й зростання економіки, а також скасування "абсурдних валютних обмежень".

"За оптимістичним сценарієм я допускаю, що гривня би стабілізувалася через місяць-два, і можна було б закінчити рік з курсом 22-23 гривні за один долар", - заявив Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram