ГоловнаЕкономікаФінанси

Яременко оголосив шизофренією перехід до інфляційного таргетування

Колишній заступник голови НБУ не згоден з політикою Гонтаревої

Яременко оголосив шизофренією перехід до інфляційного таргетування
Фото: Макс Требухов

Колишній заступник голови Національного банку Сергій Яременко оголосив неспроможною політику інфляційного таргетування і плаваючого курсу, яку взяв регулятор під керівництвом Валерії Гонтаревої. Таку думку він висловив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Це шизофренія. З одного боку я [НБУ] кажу, що у мене інфляційне таргетування і плаваючий курс, а життя змушує курс стримувати. І тоді він [НБУ] застосовує найбільш паскудні обмеження. Сьогодні все заборонено. Почитайте заявки на купівлю валюти, хоч п'ять доларів ти купуєш - це 15 аркушів, які потім розглядаються в Нацбанку. Якщо ця шизофренія не закінчиться, то нічого і не зміниться", - вважає Яременко.

На його думку методи ліберального регулювання валютного ринку суперечать здоровому глузду і сучасній ситуації в економіці України.

"Мета цієї моделі - це підключення України до світової фінансової системи. Найголовніша мета - вільний рух капіталу, що абсолютно не відповідає стану економіки", - підкреслив Яременко. Він зазначив, що в Україні зараз відсутні ринкові механізми, які могли б сприяти утриманню курсу. "Це інвестиційні фонди, пенсійні фонди, фондовий ринок і так далі", - пояснив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram