ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева попередила про вплив кризи влади на курс гривні

Політичні скандали провокують паніку на ринку.

Гонтарева попередила про вплив кризи влади на курс гривні
Фото: www.dyvys.in

Голова Національного банку Валерія Гонтарева попередила, що криза влади може стати новим чинником для зниження курсу гривні.

Про це вона сказала у Верховній Раді, розповідаючи депутатам про причини девальвації.

"В останні дні додався ще один ситуативний чинник. Це, на жаль, політична нестабільність, яка створює невизначеність із приводу майбутнього країни і може стати підставою для ажіотажного попиту на валюту. Резонансні новини з політичної сфери завжди позначаються на динаміці фінансових ринків, і нинішня ситуація не є винятком. Наприклад, інвестори в українські суверенні єврооблігації почали розпродаж держборгу, побоюючись погіршення короткострокової платоспроможності нашої країни", - сказала Гонтарева.

"Що швидше заспокоїться ситуація на політичній арені, то менше буде розхитуватися курс гривні", - зауважила вона.

Гонтарева нагадала, що на гривню також тисне кон'юнктура на світових ринках, яка погіршується. Зокрема, валютні надходження підприємств металургії та видобувної промисловості скоротилися на чверть порівняно з груднем. "А якщо ви порівняєте січень до січня минулого року, то тільки металургія показала мінус 39%", - сказала вона.

Крім того, негативно впливає на гривню і девальвація валют країн, з якими Україна торгує. "Зараз усі валюти девальвують щодо долара. Немає таких валют, які не знецінюються", - зазначила Гонтарева.

Нагадаємо, середньозважений курс гривні на міжбанку в останні два дні перебуває на рівні близько 25,90 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram