ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія подала в суд на Україну через борг за єврооблігаціями

Справу на $3 млрд розглядатиме Високий суд Лондона

Росія подала в суд на Україну через борг за єврооблігаціями
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Міністерство фінансів Росії в середу, 17 лютого, подало судовий позов до Високого суду Лондона для стягнення боргу на 3 млрд доларів за єврооблігаціями, випущеними у 2013 році.

Про це сказав російський міністр Антон Сілуанов, пише "РИА Новости".

"Ми багато разів заявляли про готовність обговорювати можливість двостороннього позасудового врегулювання питання погашення Україною своїх зобов'язань перед Росією. Але, на жаль, Україна виявилася не готовою вести переговори в дусі "доброї волі", до чого її закликали не тільки ми, а й МВФ. Тому єдине вирішення питання - звернення до суду, що і було зроблено", - сказав Сілуанов.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Минулого року Україна реструктуризувала більшість євробондів, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла у стан дефолту. Російська влада звернулися до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Міністр фінансів України Наталія Яресько неодноразово заявляла, що угода з комітетом приватним кредиторів забороняє Україні надавати Росії більш вигідні умови реструктуризації. При цьому 21 січня у Давосі вона вперше повідомила, що формат реструктуризації можуть змінити, якщо економічний ефект буде тим самим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram