ГоловнаЕкономікаФінанси

"Радіо Свобода": Лагун вивів гроші з Омега Банку і Дельта Банку на свої компанії

Частину кредитів Омега Банку, що належить Миколі Лагуну, перед його ліквідацією перепродали пов'язаним з ним компаніям. Про це йдеться у розслідуванні "Шосте чуття банкіра Лагуна", проведеному журналістами "Радіо Свобода".

За даними розслідування, Омега Банк незадовго до визнання його проблемним продав за 5 млн грн. права вимоги за кредитами 76 компаній на суму 1,3 млрд. грн. фірмі "Іпотека кредит". Загальна балансова вартість заставного майна за кредитами оцінювалася у 3,6 млрд. грн. Власником "Іпотеки кредит" вказана кіпрська компанія Trumerg Holdings Limited, засновниками якої до 2014 року були акціонер банку Микола Лагун і його сестра Антоніна.

Крім того, журналістам вдалося з'ясувати, що куплений кредитний портфель "Іпотека кредит" перепродала ще одній пов'язаній з Лагуном компанії - "Скай кепітал менеджмент". Її співзасновником до 2014 року також була Антоніна Лагун. Крім того, компанія зареєстрована в приміщенні Дельта Банку і раніше називалася "Дельта капітал".

За даними "Радіо Свобода", "Іпотека кредит" і "Скай кепітал менеджмент" придбали кредитні портфелі не тільки Омега Банку, а й збанкрутілого "Дельта Банку" на суму понад 400 млн. грн. Незважаючи на це, в рамках справи Дельта Банку (знаходиться у стадії ліквідації з жовтня 2015 року) правоохоронці з подачі Миколи Лагуна намагаються довести, що колишній перший заступник голови правління банку Віталій Масюра нібито без відома решти менеджменту, акціонерів і НБУ вивів на рахунки сторонніх компаній понад 1,2 млрд грн.

У будинку подружжя Масюри Анни, де також проживають троє його неповнолітніх дітей, було проведено кілька обшуків. Крім того, було накладено арешт не тільки на майно Анни Масюри, але й її родичів, ніяк не пов'язаних із "Дельта Банком". Частина вкладників вважають такі дії правоохоронців спробою знайти крайніх, тоді як реальні винуватці банкрутства банку залишаються непокараними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram