ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив державний Родовід Банк

Експеримент зі створенням санаційного банку припинено.

НБУ закрив державний Родовід Банк
Фото: cxid.info

Національний банк 25 лютого визнав неплатоспроможним і передав у Фонд гарантування вкладів державний Родовід Банк. Про це повідомила прес-служба регулятора.

Родовід Банк сильно постраждав під час кризи 2008-2009 років, його врятували коштом державного бюджету. З 2011 року банк працював у статусі санаційного.

Передбачалося, що його завданням буде проведення протягом п'яти років ефективної роботи з активами банків державного сектору та повернення державних коштів, спрямованих на капіталізацію банку.

Однак поставленого завдання не було досягнуто у зв'язку з тим, що на законодавчому рівні так і не створено механізмів передачі та реалізації проблемних активів. Крім того, Родовід продемонстрував низьку результативність роботи з власними активами. Протягом діяльності банку як санаційного його доходи покривали лише витрати, держава не мала жодних дивідендів від діяльності банку.

Також із 2012 року після ухвалення закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" функції Родовід Банку почав дублювати Фонд гарантування вкладів.

Нагадаємо, що держава витратила на порятунок Родовід Банку 12,35 млрд гривень. Рішення про докапіталізацію банку ухвалював уряд Юлії Тимошенко 2009 року. Завдяки державним вливанням банк зміг виплатити майже 10 млрд гривень за вкладами фізичних осіб і самого банку, і переданих йому зобов'язань перед вкладниками Укрпромбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram