ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ позивається до Жеваго, Бахматюка, Лагуна і Клімова на 11,5 млрд гривень (оновлено)

Бізнесмени не повернули рефінансування, виділене на порятунок їхніх банків.

НБУ позивається до Жеваго, Бахматюка, Лагуна і Клімова на 11,5 млрд гривень (оновлено)
Фото: kolo.poltava.ua

Національний банк України подав позови до бізнесмена, депутата Верховної Ради Костянтина Жеваго (власник банку "Фінанси та Кредит") на суму 1,45 млрд гривень, до Олега Бахматюка (власник VAB Банку і "Фінансової ініціативи") на 4,55 млрд гривень, Леоніда Клімова (власник Імексбанку) на 0,3 млрд гривень, які були поручителями кредитів рефінансування НБУ.

Окрім того, майнові поручительства НБУ отримував від Миколи Лагуна (земельні ділянки на 766,8 млн грн - для рефінансування Дельта Банку) і Леоніда Клімова (спортивно-оздоровчий комплекс "Люстдорф" на 394,8 млн грн - за підтримку Імексбанку). За них НБУ також має намір позиватися, повідомляє "Фінансовий клуб".

Засідання в суді призначено на 14 березня.

Нагадаємо, 17 вересня НБУ визнав неплатоспроможним банк "Фінанси та Кредит".

Голова НБУ Валерія Гонтарева розповідала, що банк був неплатоспроможним вже у 2009 році, але йому видали рефінансування, "посиливши і продовживши агонію на наступні сім років". Загалом банк отримав кількома траншами у 2009-2010 роках 6,4 млрд грн рефінансування з капіталом 2 млрд грн.

У 2015 році, намагаючись підтримати фінустанову, Жеваго вніс у капітал 1 млрд грн готівкою і ще 1,6 млрд грн за рахунок конвертації субборгу, а Нацбанк надав 1,45 млрд грн на відтік вкладів під особисту гарантію Жеваго і заставу його активів, зокрема Білоцерківської ТЕЦ.

Однак після того, як склали графік оздоровлення банку і виключили його зі списку проблемних установ, Жеваго раптом вирішив не виконувати своїх зобов'язань. Із 17 серпня 2015 року коррахунок банку із необхідного рівня 500-600 млн грн тричі падав до 330-350 млн грн.

14 вересня, коли коррахунок впав до 259 млн гривень, з яких 250 млн припадало на рефінансування Нацбанку, регулятор вирішив закрити "Фінанси та Кредит".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram